Over Mediacio

het gezicht achter Mediacio

Over Judith

Judith is al meer dan 12 jaar werkzaam als professional in het oplossen van conflicten en het blootleggen van dieperliggende lagen van een conflict. Ze is mediator, conflict coach, ze faciliteert veranderingsprocessen, begeleid dialogen en is trainer. Naast deze taken bij Mediacio – praktijk voor dialoog en mediation – werkt ze bij een grote internationale organisatie als senior conflict expert in internationale mediation- en onderhandelingsprocessen.

Judith’s grote kracht is haar open houding en de manier waarop ze iedereen zichzelf laat zijn in het gesprek. Ze heeft als cultureel antropoloog  geleerd om zich tot verschillende culturen te verhouden en ieders achtergrond te waarderen. Haar universitaire master in conflict studies en het vele conflict werk wereldwijd geven haar de theoretische basis en praktische kennis om te begrijpen hoe conflicten kunnen ontstaan en waar je moet beginnen om ze op te lossen.

Referenties over Judith

‘In mijn dagelijks leven werk ik met mensen die vast zitten in een conflict situatie. Ook coach ik mensen die bruggenbouwers willen zijn. Dit doe ik in 1 op 1 coaching, in bemiddeling van conflict tussen 2 of meer mensen, in het faciliteren van veranderingsprocessen en het geven van trainingen (wereldwijd). Hierbij is een veilige omgeving en respect voor ieders achtergrond en mening essentieel.’

“Ik vind het belangrijk dat mensen in een veilige omgeving leren te ontrafelen waar hun conflict is ontstaan – dit kan een interne strijd zijn of een conflict met iemand anders – en hoe ze vanuit zichzelf  en met de ander stappen kunnen zetten om het probleem op te lossen. Bij een conflict wijzen we vaak naar de ander. Niet omdat we de ander perse de schuld willen geven, maar omdat we door onze goede intenties bij wat we doen niet begrijpen waarom het fout ging. Als het dan botst met de ander, kan dat hard aankomen. Voor verandering van de situatie is openheid naar jezelf en de ander nodig.

Binnen Mediacio gebruik ik verschillende methoden die ik in de loop van de jaren heb geleerd in het conflict veld en in gedegen opleidingen en cursussen. In elk proces dat ik begeleid bied ik mensen handvatten die ze zelf in hun dagelijks leven kunnen toepassen. Mediacio focust op het stap voor stap ontdekken wat je zelf belangrijk vindt en hoe je van hieruit andere keuzes kunt maken. Voor jezelf of in relatie tot anderen. Stappen die kunnen leiden tot het bereiken van het gewenste doel.”

De libelle

De libelle staat symbool voor transformatie, flexibiliteit en de gave om je aan de omstandigheden aan te kunnen passen. De libelle wordt soms ook gezien als brenger van geluk, nieuwe inzichten en een nieuwe start. Libelles veranderen in hun leven van kleur en zo maken wij als mens ook groei door. Het leven bestaat uit oneindig veel mogelijkheden, alleen zie je die niet altijd.

Bij Mediacio begeleid ik transformatie processen, dit is waar Mediacio voor staat. Door dieper te kijken naar onderliggende oorzaken van conflict bij jezelf en de ander en het aan durven hiermee aan de slag te gaan, kan er een duurzame verandering ontstaan.

Conflicten zijn lastig, emotioneel en groeit veel mensen boven het hoofd. Mensen weten vaak niet precies hoe ze met hun conflict situatie kunnen omgaan. Ik geloof echter dat iedereen kan leren hoe dat moet. Met hulp van de juiste vragen, het aanreiken van handvatten en het toepassen van verschillende methoden, help ik mensen weer met elkaar of zichzelf te communiceren.

Diploma's

 • Acceptance and Commitment Therapy (ACT), opleiding tot ACT-trainer – See True (2020)
 • Familie en Scheidingsmediator opleiding – Mediation Educatie Centrum, MfN geaccrediteerd (2017)
 • Mediation opleiding – Het Mediationhuis, MfN geaccrediteerd (2012)
 • Master Conflict Resolution and Governance – Universiteit van Amsterdam (UvA), (2009 – 2010)
 • Bachelor Niet-westere Sociologie en Culturele Antropologie, Universiteit van Amsterdam (2005 – 2009)

Cursussen

 • Basic Safety & Security Course (HEAT) – Centre for Safety and Development (2016 & 2019)
 • Bikablo Visual Facilitation training – Bikablo (2017)
 • Participatory Strategic Planning training – ICA UK (2016)
 • Training of Trainers traineeship – ICCO/KiA (2014 – 2015)
 • Imagional Learning, follow-up facilitation techniques – ICA NL (2014)
 • Group Facilitation Methods training – ICA NL (2014)
 • KUMI Social Transformation in Conflict, 2 x 5 dg workshop – Transform & Critical Mass (2011 & 2012)
 • Changemakers Traineeship voor duurzame project implementatie –  ICCO & Edukans (2011)
 • Non-violent communication, basis opleiding – Vine Training & Coaching (2011)
 • Cursus buurtbemiddeling – Beterburen (2011)
 • Restorative Circles – Dominic Barter (2011)
 • Facilitiation cursus interculturele dialoog – Soliya (2009)

Werkervaring

 • Senior Fellow Clingendael Academy- senior conflict resolutie expert, ontwikkeling en geven van trainingen in onderhandelingsen mediation vaardigheden en conflict analyse voor groepen in conflict, (insider) mediators, humanitaire hulpverleners, Mediation Support Units en professionals wereldwijd – Instituut Clingendael (2015 – heden)
 • Bestuursvoorzitter – Institute for Cultural Affairs Nederland (ICA NL) (2018 – heden)
 • Onafhankelijke mediator, dialoogfacilitator en trainer – eigen praktijk: Mediacio (2011 – heden)
 • Onafhankelijke trainer en coach in vredeseducatie, conflictbemiddeling, internationale dialoog, interculturele communicatie, changemakers traineeship, international development (2011 – 2015)
 • Buurtbemiddelaar – Beterburen (2010-2015)
 • Universitair docent: 10+ vakken in sociale wetenschappen, scriptiebegeleider in conflict studies, honoursvakken in conflict studies – Algemene Sociale Wetenschappen en het Instituut voor Interdisciplinaire Studies, Universiteit van Amsterdam (2009 – 2015)
 • Soliya – universitair docent en dialoog begeleider van studenten in internationale dialoogprocessen – Universiteit van Amsterdam in samenwerking met Soliya (www.soliya.net), (2009 – 2015)

Lees meer over Judith’s loopbaan als conflict expert in het interview van MBBI met Judith (Engelstalig). Of bekijk haar portfolio pagina voor een overzicht van haar projecten.

Interview over JudithJudith's projecten

Waar werk ik nu aan?

Op dit moment werk ik aan de volgende projecten

Filter

Interview MBBI met Judith

Mediation Beyond Borders International (MBBI) heeft mij, als een van haar leden, in 2020 geïnterviewd. Via deze link is het gehele interview te lezen (in het Engels), waarbij ze ingaan op hoe ik gegroeid ben als professional in het Peace and Security veld. Ik kwam als zeventien-jarige in aanraking met conflict in het Midden-Oosten, deze ervaringen hebben mij gevormd - leidend tot mijn studiekeuze en hoe ik mij inzet voor een meer vreedzame wereld.
Conflictcoaching

ACT Different

Samen met Brenda Broekhuizen (holistisch coach en ACT-trainer) ontwikkelde ik de online workshopreeks ACT Different die momenteel loopt. Binnen een kleine groep leer je in 8 interactieve lessen de inzichten uit Acceptance and commitment therapy toe te passen in je leven.
Dialoogfacilitatie

Dialoog sessies IPF

Het doel van het International Peacebuilders Forum (IPF) is om mensen die in de samenleving positieve verandering willen brengen een veilige plek te bieden om te leren, te reflecteren en om kennis en praktijkervaring met elkaar te delen. Ik bied een aantal dialoogsessies aan waarin je - samen met anderen - kunt onderzoeken wat jou op dit moment in je werk- en privesfeer leidt, rondom een aantal thema's zoals 'Covid-19', klimaat- of sociale problematiek.