Skip to main content
 

Over Mediacio

het gezicht achter Mediacio

Judith wordt gekenmerkt door

√.  de neutrale positie die zij inneemt, ze staat in het midden

√.  haar empathisch vermogen om echt te luisteren

√.  dat zij zowel cognitief of lichaamsgericht met jou aan de slag gaat

√.   haar holistische werkwijze – zij verbindt altijd mind, body and heart

√.  de gedegen wetenschappelijke basis waarop al haar werk gestoeld is 

 

 

Over Judith

Judith is al 20 jaar werkzaam als professional in het oplossen van conflicten en het blootleggen van de dieperliggende lagen van hardnekkige problemen. Ze is mediator, conflict en life coach, ze faciliteert veranderprocessen, begeleid dialoog sessies en is bovendien een zeer ervaren trainer. Naast deze taken bij Mediacio – praktijk voor dialoog en mediation – werkte ze lange tijd bij Instituut Clingendael als senior conflict expert in internationale mediation- en onderhandelingsprocessen  en daarna als senior beleidsmaker Conflict Preventie bij het Ministerie van Defensie.

Judith’s grote kracht is haar open houding en de manier waarop ze iedereen zichzelf laat zijn in het gesprek. Ze heeft als cultureel antropoloog geleerd om zich tot verschillende culturen te verhouden en ieders achtergrond te waarderen. Haar universitaire master in conflict studies en het vele conflict werk wereldwijd geven haar de theoretische basis en praktische kennis om te begrijpen hoe conflicten en sociaal gedoe kunnen ontstaan en waar je moet beginnen om ze op te lossen.

Wat voor Judith heel belangrijk is in al haar werk is het ‘in het midden staan’, om zonder oordeel te luisteren naar alle verhalen die bij een conflict naar boven komen. De Latijnse oorsprong van mediation en ‘Mediacio’ betekent dan ook in het midden’.

Daarnaast speelt emotioneel en relationeel trauma in veel probleemsituaties een, vaak voor de buitenkant onzichtbare, rol. Deze pijn en de emoties die hieruit voortkomen, worden bij het oplossen van conflict vaak niet aangeraakt. Men focust zich alleen op het bestaande probleem. Dit vindt Judith een gemiste kans, want dezelfde valkuilen en oud zeer kunnen juist aan de basis liggen en ook weer opnieuw omhoog komen na het oplossen van het probleem. Vandaar dat Judith zich verder heeft gespecialiseerd in trauma-informed leiderschap en het helen van oud zeer via hart-coherentie en lichaamsgerichte oefeningen en ademwerk. Waar nodig gaat Judith met je aan de slag met het beter begrijpen van je binnenwereld en het loslaten van stress en angst, wat uiteindelijk doorwerkt in de relaties om je heen.

Referenties over Judith

‘In mijn dagelijks leven werk ik met mensen die vast zitten in een conflict situatie. Ook coach ik mensen die bruggenbouwers willen zijn. Dit doe ik in 1 op 1 coaching, in bemiddeling van conflict tussen 2 of meer mensen, in het faciliteren van veranderingsprocessen en het geven van trainingen (wereldwijd). Hierbij is een veilige omgeving en respect voor ieders achtergrond en mening essentieel.’

“Ik vind het belangrijk dat mensen in een veilige omgeving leren te ontrafelen waar hun conflict is ontstaan – dit kan een interne strijd zijn of een conflict met iemand anders – en hoe ze vanuit zichzelf  en met de ander stappen kunnen zetten om het probleem op te lossen. Bij een conflict wijzen we vaak naar de ander. Niet omdat we de ander perse de schuld willen geven, maar omdat we door onze goede intenties bij wat we doen niet begrijpen waarom het fout ging. Als het dan botst met de ander, kan dat hard aankomen. Voor verandering van de situatie is openheid naar jezelf en de ander nodig.

Binnen Mediacio gebruik ik verschillende methoden die ik in de loop van de jaren heb geleerd in het conflict veld en in gedegen opleidingen en cursussen. In elk proces dat ik begeleid bied ik mensen handvatten die ze zelf in hun dagelijks leven kunnen toepassen. Mediacio focust op het stap voor stap ontdekken wat je zelf belangrijk vindt en hoe je van hieruit andere keuzes kunt maken. Voor jezelf of in relatie tot anderen. Stappen die kunnen leiden tot het bereiken van het gewenste doel.”

De libelle

De libelle staat symbool voor transformatie, flexibiliteit en de gave om je aan de omstandigheden aan te kunnen passen. De libelle wordt soms ook gezien als brenger van geluk, nieuwe inzichten en een nieuwe start. Libelles veranderen in hun leven van kleur en zo maken wij als mens ook groei door. Het leven bestaat uit oneindig veel mogelijkheden, alleen zie je die niet altijd.

Bij Mediacio begeleid ik transformatie processen, dit is waar Mediacio voor staat. Door dieper te kijken naar onderliggende oorzaken van conflict bij jezelf en de ander en het aan durven hiermee aan de slag te gaan, kan er een duurzame verandering ontstaan. Ik help daarbij zonder oordeel, door neutraal te observeren en een handreiking te doen.

Conflicten zijn lastig, emotioneel en groeit veel mensen boven het hoofd. Mensen weten vaak niet precies hoe ze met hun conflict situatie kunnen omgaan. Ik geloof echter dat iedereen kan leren hoe dat moet. Met hulp van de juiste vragen, het aanreiken van handvatten en het toepassen van verschillende methoden, help ik mensen weer met elkaar of zichzelf te communiceren.

Diploma's

 • Ademcoach opleiding – Annette Weers opleidingen (2023)
 • Arbeidsmediation opleiding – Result Mediation, MfN geaccrediteerd (2023)
 • Coach Intensive opleiding, geaccrediteerde post-HBO coachopleiding op Practitioner niveau (NOBCO) – Nonons (2021)
 • Acceptance and Commitment Therapy (ACT), opleiding tot ACT-trainer – See True (2020)
 • Masterclass Groepsmediation – De Waard (2018)
 • Familie en Scheidingsmediator opleiding – Mediation Educatie Centrum, MfN geaccrediteerd (2017)
 • Mediation opleiding – Het Mediationhuis, MfN geaccrediteerd (2012)
 • Master Conflict Resolution and Governance – Universiteit van Amsterdam (UvA), (2009 – 2010)
 • Bachelor Niet-Westere Sociologie en Culturele Antropologie, Universiteit van Amsterdam (2005 – 2009)

Cursussen

 • Lewis Deep Democracy – level 1  – ICA Nederland (2022)
 • De Geluksroute Coach 2-daagse – Nonons (2022)
 • Basic Safety & Security Course (HEAT) – Centre for Safety and Development (2016 & 2019)
 • Bikablo Visual Facilitation training – Bikablo (2017)
 • Participatory Strategic Planning training – ICA UK (2016)
 • Training of Trainers traineeship – ICCO/KiA (2014 – 2015)
 • Imagional Learning, follow-up facilitation techniques – ICA NL (2014)
 • Group Facilitation Methods training – ICA NL (2014)
 • KUMI Social Transformation in Conflict, 2 x 5 dg workshop – Transform & Critical Mass (2011 & 2012)
 • Changemakers Traineeship voor duurzame project implementatie –  ICCO & Edukans (2011)
 • Non-violent communication, basis opleiding – Vine Training & Coaching (2011)
 • Cursus buurtbemiddeling – Beterburen (2011)
 • Restorative Circles – Dominic Barter (2011)
 • Facilitiation cursus interculturele dialoog – Soliya (2009)

Werkervaring

 • Onafhankelijke mediator, omgevingsmanagement professional, trainer, coach, facilitator – eigen praktijk: Mediacio (2019 – heden)
 • Innerlijk leiderschaps trainer, Life Coach – 90 dagen programma, One Day Retreat – Take the Lead Retreat (2021 – heden)
 • Senior Beleidsmedewerker Conflict Preventie – ontwikkelen beleid Defensie op Afrika via Strategic Foresight and Direction, vergroten conflict sensitiviteit en ontwikkeling van conflict analyse capaciteit en militaire diplomatie – Ministerie van Defensie (2022 – aug 2023)
 • Senior Fellow Instituut Clingendael – senior conflict resolutie expert, ontwikkeling en geven van trainingen in onderhandelingsen mediation vaardigheden en conflict analyse voor groepen in conflict, (insider) mediators, humanitaire hulpverleners, Mediation Support Units en professionals wereldwijd – Instituut Clingendael (2015 – 2021)
 • Bestuursvoorzitter – Institute for Cultural Affairs Nederland (ICA NL) (2018 – 2022)
 • Onafhankelijke mediator, trainer en coach in vredeseducatie, conflictbemiddeling, internationale dialoog, interculturele communicatie, changemakers traineeship, international development (2011 – 2015)
 • Buurtbemiddelaar – Beterburen (2010-2015)
 • Universitair docent: 10+ vakken in sociale wetenschappen, scriptiebegeleider in conflict studies, honoursvakken in conflict studies – Algemene Sociale Wetenschappen en het Instituut voor Interdisciplinaire Studies, Universiteit van Amsterdam (2009 – 2015)
 • Soliya – universitair docent en dialoog begeleider van studenten in internationale dialoogprocessen – Universiteit van Amsterdam in samenwerking met Soliya (www.soliya.net), (2009 – 2015)
 • Coordinator en initiator educatie projecten –  in het Midden-Oosten – georganiseerde studiereizen en uitwisselingen Israel-Palestina, Egypte, Syrië (2005-2012)

Lees meer over Judith’s loopbaan als conflict expert in het interview van MBBI met Judith (Engelstalig). Of bekijk haar portfolio pagina voor een overzicht van haar projecten.

Interview met JudithJudith's projecten

Waar werk ik nu aan?

Op dit moment werk ik aan de volgende projecten

Filter

‘Leef Voluit, Take the Lead’ 3 maanden traject

‘Leef Voluit, Take the Lead’ 3 maanden traject

Voor diepgaande verandering en transformatie in jezelf is een grote portie lef nodig ! Lef om bij jezelf naar binnen te gaan, vastgeroeste patronen aan te pakken en tevens compassie te voelen voor datgene wat je over jezelf hebt ontdekt. Ben jij bereid om echt nieuwe stappen te gaan zetten? Doe dan mee met het 3 maanden programma 'Leef Voluit, Take the Lead'.
One Day Retreat ‘Leef Voluit, Take the Lead’

One Day Retreat ‘Leef Voluit, Take the Lead’

Kom ook op 27 november naar de One Day Retreat en (her)ontdek waar jouw kracht ligt en hoe je meer balans kunt creeren in je leven. Welke uitdagingen kom je tegen in je leven? Wat betekent tevredenheid voor jou? Wat zou je anders willen doen? Wat houdt je op dit moment tegen? Stap voor stap ontdekken we waar jouw grenzen liggen en wat je nodig hebt om te groeien. In een veilige omgeving nemen we je mee in oefeningen en helpen we je een toolkit samen te stellen waarmee je ook thuis dichter bij jezelf kan blijven.

Interview MBBI met Judith

Mediation Beyond Borders International (MBBI) heeft mij, als een van haar leden, in 2020 geïnterviewd. Via deze link is het gehele interview te lezen (in het Engels), waarbij ze ingaan op hoe ik gegroeid ben als professional in het Peace and Security veld. Ik kwam als zeventien-jarige in aanraking met conflict in het Midden-Oosten, deze ervaringen hebben mij gevormd - leidend tot mijn studiekeuze en hoe ik mij inzet voor een meer vreedzame wereld.